IZMEĐU PROŠLOSTI I SADAŠNJOSTI

=================================
Piše: Vasa Pavković

Vasa Pavković        OVO JE KNJIGA KOJE ME JE ODVELA: u svet detinjstva Babinog sina, odnosno Male devojčice, glavne junakinje. Centralni lik ove toplo i talentovano napisane knjige je Baba koja vedri i oblači u seoskom domaćinstvu. Povremeno prozaistkinja nudi autentične Babine monologe, ali češće, sa fino nađenom distancom, oslikava odnose u kući, nesporazume s komšijama, upoznavanje prirode, običaja itd. Ukupnom doživljaju doprinose i fotografije glavnih likova, kao i provincijalni govor u dijalozima i kratkim rečenicama koji šaraju tok centralne povesti.
        DUBOKO U KNJIZI POKAZAO SE NJEN DOSEG. Prisna slika odnosa u jednom uskom porodičnom seoskom krugu, ispunjena dokumentarnim prizorima svakodnevice koju oblikuju ljudski odnosi, ali i kalendar prirodnih fenomena. Tatjana Janković je s mnogo uspeha upotrebila proverenog infantilnog naratora, koga su, u srpskoj beletristici, proslavili Bora Ćosić i Vesna Janković, a nedavno u oštrijem, angažovanom ključu Vladimir Kecmanović.
        PRVA REČENICA GLASI: "Kad baba govori, stane nasred kujne."
        POSLEDNJA REČENICA GLASI: "Baba, nasred kujne, smaknute marame, govori, govori, govori..."
        KADA BI OVA KNJIGA BILA MESTO: bilo bi to srbijansko selo od pre tridesetak godina, u kojem se živi kao danas: između prošlosti (običaja, vere, gašenja života) i sadašnjosti (televizije, interesa, upornog opstajanja). S jezikom u kojem se "razvučen najlon nasred avlije" spaja s "mirisom mlečnjača na vrućoj plotni šporeta", a tu su i radio na otvorenom prozoru, raščupane metle, jaram o klinu u komki, šećer u kocke, ratluk, bockanje strnjika, preslica, vreteno, motovilo, trlica, kolenika, kanura, kube, težina...
        DOK OVU KNJIGU DRŽIM U RUKAMA: osećam duh srbijanskog sela od pre tridesetak godina i pitam se da li se nešto izmenilo od vremena kada je Babin sin nestrpljivo čekao da roditelji za vikend dođu "fićom" i donesu svesku na kocke, bojice i olovke, uz kremić i "smoki".
        PREPORUKA ZA ČITANJE: Potražite "Priču Babinog sina"! Pročitaćete je u dahu osećajući, baš kao i recenzent Milovan Danojlić, kako u Tatjani Janković savremena srpska proza dobija sasvim novo, talentovano ime.

Objavljeno u "Blicu"
od 16. avgusta 2009. godine