PREPORUKA ZA ČITANJE

=================================
Piše: Milovan Danojlić

Milovan Danojlić        "Priča Babinog sina" je pripovedna celina sačinjena od tridesetak situacija, anegdota, monologa, dijaloga, snimaka i zapažanja jedne pronicljive, senzibilne devojčice koja privremeno boravi na selu, gde se uglavnom druži sa svojom kočopernom bakom, primajući od nje prve pouke o životu i međuljudskim odnosima.
        Lik seoske žene osvetljen je sa raznih strana, u različitim okolnostima, i tako živo predstavljen da će kod mnogih čitalaca probuditi veoma lične, i vrlo slične porodične uspomene. Seljačka svakodnevica je data blagim potezima, u naznakama, uz put, sa ljubavlju, a opet, bez sentimentalnosti; pripovedača odlikuje fina prijemčivost za sve što se u seoskoj kući dešava, govori i prećutkuje, kao i izoštren sluh za osobenosti lokalnog govora i slabo korišćene leksike. U pozadini ovog izvornog svedočenja naziru se i tamnije strane seoskog bitisanja.
        Dokumentarna povest Tatjane Janković, ljupka i sveža, uhvaćena u pravom času i na pravom mestu, budi u čitaocu nostalgiju za jednim svetom koji već pedesetak godina, takoreći pred našim očima, iščezava, a na čije umiranje moderni pisci ne obraćaju pažnju.